FAQ

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de veelgestelde vragen. Mocht u hierna nog vragen hebben neem dan contact met ons op.

Hoe kan ik vlees bestellen?

Maandelijks slachten wij een aantal dieren. Dat kunnen Lakenvelders, Wagyu’s of Mangalica varkens zijn. Onze voorraad vlees veranderd dagelijks.

Zakelijk: Het grootste gedeelte van ons gaat vers en in technische delen naar restaurants die onze waarden onderschrijven. Voor bestellingen, meer informatie of een rondleiding. Bel of email dan met Martine.

Telefoon: 0629444768 Email: martine@houberg.nl

Particulier: Wij verkopen vanuit huis op afspraak. Neem contact op met Martine voor informatie over het vlees dat op voorraad is.

Telefoon: 0629444768 Email: martine@houberg.nl

Hoe worden de dieren verzorgd?

Onze dieren lopen, verspreid over 2 locaties in Lobith, in een prachtig natuurgebied op kruidenrijk grasland. Op de meeste plekken hebben de dieren toegang tot water en meertjes of het riviertje de Oude Rijn. De dieren vinden beschutting en koelte onder de bomen in het bos.

Wil je meer weten of wil je een keer kijken op de boerderij? Kijk eens rond op de website of laat het ons weten en stuur een mailtje naar martine@houberg.nl

Blijven de kalfjes en biggen bij hun moeder?

Ja. Ze kunnen ze in alle rust opgroeien met de allerbeste voeding; de melk van hun eigen moeder. De kalfjes blijven hun hele leven bij de koe, omdat wij met een familiekudde werken. Ze kunnen een jaar melk drinken, totdat het volgende kalfje geboren worden. De biggetjes blijven 2-3 maanden bij de zeug. Daarna worden ze tijdelijk gescheiden, totdat het moedervarken weer drachtig is.

Is het vlees biologisch?

Ons bedrijf bevindt zich aan het einde van de omschakelingsperiode naar een biologische werkwijze. Het proces wordt gecontroleerd en gecertificeerd door SKAL. Tijdens de 2 omschakelingsjaren werken we volledig biologisch, maar het predicaat biologisch mogen we nog niet voeren. Biologisch houdt in dat we geen bestrijdingsmiddelen, kunstmest en antibiotica gebruiken. De varkens en koeien lopen zoveel mogelijk buiten.

Hoe worden de dieren geslacht?

Al onze dieren worden met zorg geslacht. De dieren worden een dag van te voren naar de slager gebracht. Ze staan daar nog even op stal, zodat ze rustig en zonder stress geslacht kunnen worden. Het vlees krijgt daarna, onder geconditioneerde omstandigheden nog anderhalve week de tijd om te besterven zodat het smakelijk en mals wordt. Het inpakken en vacumeren doen we zelf. Dry-aging of wet-aging van het vlees is op verzoek mogelijk.

Hoelang is het vlees houdbaar?

Vlees van de Houberg is vacuüm verpakt en bij voorkeur vers. Diepgekoeld is het vlees 3-6 weken houdbaar. In de diepvries (-18°C) is de houdbaarheid een jaar. Ontdooit en in vacuüm is het maximaal 6 dagen houdbaar in de koelkast.

Hoe kan ik het vlees het beste ontdooien?

U kunt het beste het vlees een dag van tevoren uit de vriezer halen en in de koelkast leggen. Laat het vlees in de vacuüm verpakking, zodat het vlees niet uitdroogt. Leg het op een schaaltje i.v.m. water wat van de verpakking smelt. Snel ontdooien doe je door het vlees in de gesloten verpakking 10-15 minuten in een bakje koud water te leggen. Ontdooi het vlees niet in de magnetron, daar wordt het taai van.

Welke toevoegingen worden er gebruikt?

De meeste stukken vlees zijn puur en bevatten geen e-nummers of andere producten. De worsten, hamburgers en stoofpotje zijn wel bereid met specerijen etc, deze staan vermeld op de etiketten.

Wordt het vlees bezorgd of kan ik het ook zelf ophalen?

Beide opties zijn mogelijk. Bezorgen kan door heel Nederland. Bij afhalen in Lobith kunt u meteen zien hoe we voor onze dieren zorgen.