Lakenvelder

lakenvelder

De Lakenvelder is een oer-Hollandse koe. Het karakteristieke witte laken zorgde ervoor dat het dier veel bij kastelen en in parken gehouden werd. Naast het prachtige laken werd er niet voor niets voor deze koe gekozen. De dieren kunnen goed overweg met natuurgraslanden en sober eten. De trage groei en het relatief geringe aantal kilo’s hebben een positief effect op de vleeskwaliteit.

Het vlees van de Lakenvelder heeft een fijne structuur. Het vet in Lakenveldervlees smelt bij een iets lagere temperatuur dan veel andere vleessoorten. Hierdoor blijft de structuur van de spieren en de eiwitten in het vlees beter behouden. Dit alles samen leidt tot een bijzondere smaak.

Onze dieren lopen het jaarrond buiten in een familiekudde. De koeien en kalfjes worden gekeurd voor het Lakenvelderstamboek. De meeste stiertjes worden als ossen grootgebracht en geslacht op een leeftijd tussen de tweeënhalf en drie jaar. De koeien bereiken een hogere leeftijd. Afhankelijk van hun waarde voor de fokkerij blijven ze langer of korter op de boerderij. Onze oudste Lakenvelder is 14 jaar.