Mangalica

Het Mangalica varken is een Hongaars wolvarken. De dieren vallen op door hun krulhaar in de kleuren blond, rood of zwart. Dit varken is nauw verwant aan het wilde zwijn. Dat kun je goed zien aan de biggetjes, de eerste weken hebben ze ook een gestreepte vacht. Doordat de afstamming zo dicht bij dieren ligt die nog in het wild lopen, kan dit varken goed tegen koude en hitte. Ze stellen weinig eisen aan voeding en kunnen zichzelf goed onderhouden door in het bos hun kostje bij elkaar te scharrelen. Wij maken goed gebruik van deze eigenschappen en geven onze dieren volop de ruimte.

Het Mangalica varken is verwant aan het Iberico ras. Dat proef je! Het Mangalica vlees behoord tot de smaakvolste varkensvleessoorten ter wereld. Het vlees van de Mangalica is roodachtig, goed gemarmerd met roomachtig, wit vet. In het vlees zitten veel omega-3 vetzuren en antioxidanten. Het vlees bevat dezelfde omega-3 vetzuren als vis. Dit komt onder andere doordat de dieren vrij in de natuur rond kunnen scharrelen. Mangalica vet smelt bij lagere temperaturen. Dat komt omdat het meer onverzadigde vetzuren bevat.

De samenstelling van het vlees leent zich goed voor drogen en rijpen. Een deel van ons vlees, onder andere de hammen, drogen wij in onze eigen droogkamer. Dit zorgt voor een verdieping van de smaak, zonder dat de malsheid verloren gaat.