Onze dieren

Lakenvelder

Lakenvelder

De Lakenvelder is een oer-Hollandse koe die al eeuwen in Nederland gehouden word. Het karakteristieke witte laken zorgde ervoor dat het dier veel bij kastelen en in parken gehouden werd. Naast het prachtige laken werd er niet voor niets voor deze koe gekozen. Het is een koe die niet al te veel eisen stelt. De dieren kunnen goed overweg met natuurgraslanden en sober eten.

Onze koeien en kalfjes worden gekeurd voor het Lakenvelderstamboek. De meeste stiertjes worden als ossen grootgebracht en geslacht op een leeftijd tussen de twee en drie jaar. De koeien bereiken een hogere leeftijd. Afhankelijk van hun waarde voor de fokkerij blijven ze langer of korter op de boerderij.

De trage groei en het relatief geringe aantal kilo’s hebben een positief effect op de vleeskwaliteit. Het vlees van de Lakenvelder heeft een fijne structuur. Het vet in Lakenveldervlees smelt bij een iets lagere temperatuur dan veel andere vleessoorten. Hierdoor blijft de structuur van de spieren en de eiwitten in het vlees beter behouden. Dit alles samen leidt tot een bijzondere smaak.

Wagyu

Een Wagyu is een mooie donkerbruin, Japans koeienras. Het zijn fijne, rustige dieren die gemakkelijk in de omgang zijn. Dat komt mede door de tijd en aandacht die wij aan het vee geven. Door dagelijks tussen de dieren te lopen zijn ze gewend aan mensen. Ze laten zich graag aaien en masseren.

Wagyu-rundvlees is misschien wel het beste rundvlees dat je kunt kopen. Smaken verschillen natuurlijk, maar de hoge marmering en malsheid zijn van een kwaliteit die je verwacht in de top van wat er op het gebied van vlees te vinden is. Het kost veel moeite om als boer aan deze hoge standaard te voldoen. De belangrijkste factoren voor succes zijn genetica, voeding en leefomgeving.

Gelukkig hebben wij met onze volbloed Wagyu kudde de juiste genetica in handen. De dieren eten voornamelijk gras. Gedurende het weideseizoen lopen de koeien dag en nacht buiten. In de winter krijgen ze op stal hooi te eten. In het laatste half jaar worden granen aan de voeding toegevoegd. Bij ons in de Rijnstrangen groeien de dieren in alle rust uit tot het beste wat er te koop is. De marmering van het vlees maakt de Wagyu. Deze vetmarmering noemen we intramusculair vet. Dit vet is de smaakmaker van het vlees. De grote hoeveelheid intramusculair vet zorgt voor een soepel en mals stuk vlees met een ongekende sappige smaak. Op het moment dat het vlees verwarmt wordt smelt het vet en komt de smaak vrij. Wij streven ernaar om het vlees in de classificatie 6-9 af te leveren. Dat is de categorie die in Nederland het meest gewaardeerd wordt.

Mangalica

Mangalica

Het Mangalica varken is een Hongaars wolvarken. De dieren vallen op door hun krulhaar in de kleuren blond, rood of zwart. Dit varken is nauw verwant aan het wilde zwijn. Dat kun je goed zien aan de biggetjes, de eerste weken hebben ze ook een gestreepte vacht. Doordat de afstamming zo dicht bij dieren ligt die nog in het wild lopen, kan dit varken goed tegen koude en hitte. Ze stellen weinig eisen aan voeding en kunnen zichzelf goed onderhouden door in het bos hun kostje bij elkaar te scharrelen. Wij maken goed gebruik van deze eigenschappen en geven onze dieren volop de ruimte.

Het Mangalica varken is verwant aan het Iberico ras. Dat proef je! Het Mangalica vlees behoord tot de smaakvolste varkensvleessoorten ter wereld. Het vlees van de Mangalica is roodachtig, goed gemarmerd met roomachtig, wit vet. In het vlees zitten veel omega-3 vetzuren en antioxidanten. Het vlees bevat dezelfde omega-3 vetzuren als vis. Dit komt onder andere doordat de dieren vrij in de natuur rond kunnen scharrelen. Mangalica vet smelt bij lagere temperaturen. Dat komt omdat het meer onverzadigde vetzuren bevat.

De samenstelling van het vlees leent zich goed voor drogen en rijpen. Een deel van ons vlees, onder andere de hammen, drogen wij in onze eigen droogkamer. Dit zorgt voor een verdieping van de smaak, zonder dat de malsheid verloren gaat.